Paryż wycieczki - informacje praktyczne

Paryż wycieczki. Paryż to miasto miłości, romantycznych zaułków, wypielęgnowanych parków i zacisznych ogrodów, setek zabytków, muzeów, wspaniałych rozwiązań architektonicznych i eleganckich lokali. Dowiedz się o komunikacji miejskiej, najważniejszych wydarzeniach kulturalnych, noclegach w Paryżu, czy francuskiej kuchni...
Paryż wycieczki - komunikacja

Paryż ma świetnie zorganizowaną i sprawnie funkcjonującą komunikację miejską, która niczym układ nerwowy ożywia to wielomilionowe miasto, w którym muszą koegzystować przemieszczające się w dziesiątkach kierunków wielkie grupy mieszkańców, turystów i masy osób dojeżdżających z przedmieść do centrum. Komunikacja funkcjonuje znakomicie pod warunkiem, że... funkcjonuje, bowiem strajkowy szantaż lub manifestacje uliczne paraliżują Paryż skutecznie i, niestety, dość często. Najlepszym i najszybszym środkiem komunikacji w Paryżu jest metro, które ma 16 linii i obsługuje ponad 200 km połączeń. Szybką komunikację w obrębie miasta i jego bliskich okolicach zapewnia również RER (Réseau Express Régional) - ekspresowa sieć lokalna. Miejska sieć autobusowa liczy ponad 50 linii. Obowiązują te same bilety, co w metrze. Autobusowa linia Balabus to specjalna linia, która łączy zachodnią i wschodnią część Paryża trasą pozwalającą obejrzeć większość ważnych zabytków stolicy. Nocą można skorzystać z autobusów nocnych - Noctilien. To 35 linii autobusów kursujących od 0.30 do 5.50 na terenie całego regionu ´le de France. W Paryżu nie ma kłopotu ze znalezieniem taksówki, funkcjonuje ich ponad 15 tys. i wszystkie mają na dachu podświetlony napis Taxi Parisien

Paryż wycieczki - najważniejsze wydarzenia kulturalne

Festival de l'Imaginaire - festiwal kultur świata; (III).

Jazz a St-Germain-des-Prés - festiwal jazzowy w Dzielnicy Łacińskiej; (V).

Targi sztuki; (1 VI-7 VII).

Paryski Festiwal Jazzowy; (10 VI-30 VII).

Festiwal Chopinowski; (poł. VI-poł. VII).

Fete de la Musique - cykl przeważnie darmowych koncertów w całym mieście; (21 VI).

Święto Bastylii; (13 VII).

Święto Narodowe Francji. Parada wojskowa na Champs-Élysées, koncerty; (14 VII).

Paris Quartier dété - cykl koncertów, spektakli teatralnych i baletowych pod gołym niebem; w najsłynniejszych ogrodach stolicy; (14 VII-15 VIII).

Paris-Plage - koncerty i bale na sztucznej plaży nad Sekwaną (poł. VII-kon.VIII).

Festival de Paris - koncerty muzyki klasycznej we wszystkich ważnych salach i na wolnym powietrzu; (VII).

Tréteaux Nomades - występy kuglarzy i teatrów ulicznych na Montmartrze; (21 VIII-10 IX).

Festival de la Villette - festiwal filmowy w plenerze; (VII/VIII).

Nuit Blanche - nocne zwiedzanie muzeów i galerii; nocne koncerty i pokazy filmów; (pierwsza sb. X).

Paryż wycieczki - noclegi

Hetel Duminy-V endeme (3/5, rue du Mont-Thabor, 1er; www.hotelduminyvendome.com). Wygodny trzygwiazdkowy hotel. Spokojny bar, międzynarodowa prasa.

Tryp François (Montmartre, 2e, tryp.francois@solmelia.com). W XVIII-wiecznym budynku, charakterystycznym dla okolic Grands Boulevards, przestronne pokoje o nowoczesnym wyposażeniu, bar, bufet śniadaniowy. Wygodne miejsce na weekend we dwoje.

Timhotel Palais-R oyal - Louvre (rue de la Banque, 2e, www.timhotel.com). Na prawym brzegu, w okolicy Luwru. Zakochani wieczorami mogą nieśpiesznie przemierzać urokliwe okolice Luwru.

Hetel St-Louis (rue Charles V, 4e). W części XVII-wiecznych zabudowań zakonu celestynów. W wystroju dominuje surowy kamień i drewno, ale pokoje są bardzo wygodne i funkcjonalne, z pewnością przypadną do gustu zakochanym.

Hetel Academie (32, rue des St-Peres, 7e, www.academiehotel.com). W dzielnicy artystycznej i naukowej, jasne, stylowo umeblowane pokoje z obrazami i belkowaniem na suficie. Dobry wybór na romantyczny weekend.

Hetel Rochambeau (4, rue de la Boétie, 8e; 0142652754). Trzygwiazdkowy hotel niedaleko uroczego parku Monceau, który upodobali sobie nowożeńcy. Estetyczny wystrój w jasnej tonacji. Wymarzone miejsce na weekend we dwoje.

Hetel d'Albion (15, rue Penthievre, 8e; www.hotelalbion.net). Niedaleko centrum mody Faubourg de St-Honoré, budynek z 1850 r., nowocześnie urządzony, w środku romantycznie ukwiecone patio.

Paryż wycieczki - gastronomia

Bistrot Victoires (6, rue de la Vrilliere, 1er; 0142614378; czynne codz. w południe i wieczorem). Ciemne boazerie, wielkie lustra, stateczny bar; w menu: antrykot z grilla w tymianku, kurczak w sosie własnym, sałatki i kanapki z tacy. Latem zakochani mogą wypić lampkę wina w uroczym ogródku.

Le Soufflé (36, rue du Mont-Thabor, 1er; pn.-sb. 12.00-14.30 i 19.00-22.00; 2 tygodnie w II i 3 tygodnie w VIII zamkn.). Wieprzowina, jagnięcina, ślimaki. Warto zaplanować tu miłą kolację we dwoje z butelką dobrego wina.

Au Rocher de Cancale (78, rue Montorgueil, 2e, m Sentier; tel. 0142335029; pn.-sb. 8.00-2.00, nd. 9.00-19.00). Koniecznie trzeba zobaczyć ulubioną restaurację Chopina. Kuchnia francuska: kaczka w papryce, tatar z łososia z selerem i zielonym jabłkiem, ogrzewany ogródek od strony ulicy Montorgueil.

Le Souris Verte (52, rue Ste-Anne, 2e; 0140200370; pn.-sb. 12.00- 24.00). Zalecana wcześniejsza rezerwacja. "Zielona myszka" mieści się w ładnym XIX-wiecznym budynku, sympatyczny wystrój wnętrza (głównym motywem są myszy); kuchnia francuska.

Le Tambour (41, rue Montmartre, 2e; 0142330690; wt.-sb. 12.00-15.00 i 18.00-6.00, nd. i pn. 18.00-1.00). Dekoracja nawiązuje do paryskich pejzaży. Miły lokal na chwile we dwoje.

Au Vieux Moliere (12, passage Moliere/82, rue Quincampoix, 3e; codz. 12.00-14.00 i 19.30-22.00). Lokal czynny od 1849 r., kuchnia francuska; atmosfera literacko-artystyczna.

A l'Escale (1, rue des Deux-Ponts/quai d'Orléans, 4e,; tel.0142549423; pn.-sb. 7.30-21.00, 15 dni w VIII i Boże Narodzenie zamkn.). Sympatyczny lokal na ´le St-Louis, świetne widoki. Warto polecić ozór wołowy ze szklaneczką Cetes-du-Rhene, a na deser lody.

Le Soleil en Cave, 21, rue Rambuteau, 4e; 0142722625; śr.-nd. 12.00- 22.00. Obiad do 22 . Dania regionalne, sałatki, także degustacja win (z beczek), możliwość zakupu na wynos, kanapki, przekąski zimne i ciepłe, muzyka jazzowa.

Le Deme du Marais (53 bis, rue des Francs-Bourgeois, 4e; wt.-sb. 12.00-14.30 i 19.30-23.00, 3 tygodnie w VIII zamkn.). Lokal w dawnej kaplicy, wyrafinowana kuchnia, m.in. ostrygi z zielonymi jabłkami, pasztet z kaczki z kwaśnymi figami, kaczęta na dziko na sposób orientalny, ładna weranda i ogródek. Idealne miejsce na romantyczny wieczór we dwoje.

Les Deux Magots (pl. St-Germain-des-Pres, 6e; codz. 7.30-1.30). Wyjątkowe miejsce - kulturalno-gastronomiczna instytucja St-Germain, od 1890 r. bywali tu "wszyscy", od Rimbauda po Sartre'a i od Picassa po Giacomettiego. Czekolada na gorąco, kawa podawana w dzbanuszkach będzie idealnym przerywnikiem w trakcie pełnego emocji dnia w Paryżu.

Paryż wycieczki - Ma chere - moje jedzonko

Francuska kuchnia należy do najcenniejszych skarbów tradycji narodu, w którym zwrot "moja kochana" (ma chere ) znaczy tyle samo co "moje jedzonko". Francuzi to wielcy miłośnicy smacznego jedzenia i przedniego wina, a chodzenie do restauracji należy do tradycji. Zapewne każdy ma jakieś wyobrażenie o kuchni francuskiej i jeśli wybierze się do restauracji na obiad, będzie zainteresowany najbardziej tymi przysmakami, które kojarzą się z gastronomią znad Sekwany: wśród przekąsek nie może zabraknąć naturalnie żabich udek (cuisses de grenouille ), które smażone i często panierowane smakują jak delikatny kurczak, a także słynnej foie gras - stłuszczonej gęsiej wątróbki, czy też jakiegoś pasztetu (pâté ). Z wielu rodzajów zup zgłodniały turysta może wybrać potage , czyli gęstą zupę jarzynową, velouté - pożywny bulion z kury lub ryby, bisque z mięczaków lub rybną bourride . Warto spróbować skorupiaków - drogiego homara (homard ), smacznej langusty (langouste ), krewetek (crevettes ) czerwonych (roses ), rzadszych szarych (grises ) czy wielkich egzotycznych krabów (crabes ). Wśród mięs, tak jak u nas, popularna jest wołowina (boeuf ), cielęcina (veau ) i wieprzowina (porc ), ale w znacznie większym stopniu niż w Polsce serwowane są dania z baraniny (mouton ) i jagnięciny (agneau ). Na deser (dessert ) warto wybrać któreś z ciasteczek (pâtisserries ) - od najmniej kalorycznych biszkoptowych madeleines , babeczek w kształcie łódki (barquettes ) lub kruchych sablés i migdałowych makaroników macarons, przez nadziewane "ciastka z dziurką" savarins , tartes . Dla Francuzów wino jest nieodłącznym składnikiem posiłku. Podobnie jak sos dopełnia danie z mięsa lub jarzyn, tak i wino dobiera się w ten sposób, by uzupełniało daną potrawę. We Francji obowiązuje żelazna zasada, aby rozpoczynać od win lekkich, po których podaje się smakowite wina czerwone, a następnie bardziej zawiesiste, by na deser zaserwować wina łagodne lub wina słodkie naturalne.

***



Więcej informacji znajdziesz w przewodniku:
"Europa we dwoje. Romantyczne metropolie".