W這chy - podr騜e 篡cia

Serce zosta這... we W這szech. I co roku zakochuje si w innym miejscu, zachowuj帷 w dziwny spos鏏 i poprzednioroczn mi這嗆 - m闚i Barbara i Piotr Adamczewscy, dziennikarze, autorzy 45 ksi捫ek kulinarnych.
Gdy tylko pokocha Castrocucco i Marate w Basilicacie, zaraz bie篡 gdzie indziej i pogr捫a si w nowej mi這軼i - do Abruzji. Potem p璠zi na Sycyli i za jaki czas 趾a z t瘰knoty za Giardini Naxos, by z kolei w tym roku zakocha si w Barbaresco - miejscowo軼i i jednym z najs造nniejszych win Piemontu.

Nasze serca - bo zawsze je寮zimy we dwoje - musz mie siln kondycj, poniewa maj za zadanie znoszenie wielkich nami皻no軼i, kt鏎e wywo逝je ci庵豉 w堯cz璕a po p馧wyspie w poszukiwaniu nowych smak闚. Odkrycie pi瘯nego zak徠ka Italii i pobyt w nim oznacza tak瞠 odkrycie nieznanego dot康 wina czy potrawy. W Abruzji by這 to np. brodetto di Pescara przyrz康zane z czterech gatunk闚 ryb i bia貫 przepyszne wino o "serowej" nazwie - pecorino. W Basilicacie oczywi軼ie lucanica, kie豚aska, kt鏎 zachwyca si w鏚z rzymskich legion闚 Varus, i czerwone wino Aglianico o zapachu piek豉, kt鏎y po chwili zamienia si w przepi瘯ny bukiet aromat闚. Szczep ten zosta przywieziony na P馧wysep Apeni雟ki przed paroma tysi帷ami lat przez wsz璠obylskich Grek闚 osiedlaj帷ych si na czarnym od wulkanicznych piask闚 wybrze簑.

Ale nie tylko doznania kulinarne nas pasjonuj. Ka盥 podr騜 poprzedza d逝gie poszukiwanie w ksi捫kach i przewodnikach opis闚 miejsc, w kt鏎ych staniemy oko w oko z ol郾iewaj帷ymi obrazami, freskami, budowlami. Czasem zdarza si, 瞠 nadk豉damy drogi, by np. obejrze portrety pary ksi捫璚ej w Urbino p璠zla Piero della Francesca lub - jak w tym roku - wst徙i do Duomo w Modenie i zapali 鈍ieczk.

Niezapomniany dzie...

zdarzy si podczas ubieg這rocznych wakacji w Paestum le膨cym ok. 100 km na po逝dnie od Neapolu. Sp璠zili鄉y tam wraz z 14-letni wnuczk ca造 dzie, zwiedzaj帷 wykopaliska dor闚nuj帷e - naszym zdaniem - Pompejom. Liczne wille z ocala造mi mozaikami zmuszaj go軼i do zasiadania na kamieniach, kt鏎e by造 niew徠pliwie miejscem wypoczynku mieszka鎍闚 antycznego Paestum. Za cztery gigantyczne 鈍i徠ynie wzbudzaj podziw i szacunek zar闚no dla ich architekt闚, jak i prostych budowniczych.

Zganiani, bo temperatura znacznie przekracza豉 30 stopni, zmachani, lecz szcz窷liwi zajechali鄉y tego samego dnia do pobliskiego gospodarstwa agroturystycznego s造n帷ego z produkcji mozzarelli. Najpierw podgl康ali鄉y bawo造 uruchamiaj帷e pyskiem prysznice, by woda och這dzi豉 ich rozgrzane cielska, a potem odby豉 si szalona serowa uczta. Bo nie tylko 鈍ie瘸 mozzarella warta by豉 grzechu...

Dojechali鄉y tam...

naszym samochodem z olbrzymim baga積ikiem, co ma znaczenie, zwa篡wszy, i z ka盥ej podr騜y przywozimy kilkadziesi徠 butelek nowo odkrytych win i drugie tyle oliwy. Ta bowiem jest naszym narkotykiem. Ulega jej g堯wnie m瘰ka po這wa naszego zwi您ku. Piotr, staj帷 przy kuchni - a gotuje kilka razy w tygodniu - zanim zdecyduje, kt鏎a oliwa do kolejnego dania b璠zie najlepsza, najpierw poci庵a spory jej haust i dopiero wtedy nalewa na patelni.

Najlepsze wakacje...

s jeszcze przed nami. Oczywi軼ie we W這szech. By mo瞠 w przysz造m roku, gdy pojedziemy w najdziksze zakamarki Kalabrii, ale mo瞠 za dwa lata, podczas zwiedzania Sardynii.

W Polsce lubimy...

ba, wr璚z kochamy, nadnarwia雟kie 陰ki na skraju Puszczy Bia貫j. Mamy tam od wielu lat dom, w kt鏎ym sp璠zamy ca貫 tygodnie. Witamy w nim wiosn, czasem szcz瘯aj帷 z瑿ami, gdy si sp騧nia, i musimy pali w piecu przez ca造 dzie. Tam r闚nie 瞠gnamy sezon wiejski, s逝chaj帷 klangoru g瘰i odlatuj帷ych do ciep造ch kraj闚.

Podr騜ujemy zawsze...

we dwoje (czasem z wnucz皻ami), z aparatem fotograficznym, kt鏎y uwiecznia wszystko, co ogl康amy i jemy, oraz z notesem, bo nat這k wra瞠 jest taki, 瞠 pami耩 nie jest w stanie wszystkiego zarejestrowa. A przecie z tych podr騜y powstaj nasze ksi捫ki kulinarne, w kt鏎ych staramy si odda smak i zapach odwiedzanych miejsc.

Nasz ulubiony hotel...

stoi po鈔鏚 winnic i p鏊 golfowych w ma造m austriackim miasteczku Poysdorf. W Hotelu Veltlin zatrzymujemy si od pi璚iu lat, je盥膨c do W這ch i wracaj帷 stamt康. Mamy sw鎩 ulubiony pok鎩, kt鏎y zamiast numeru ma nazw - Saint Laurent - od winnej latoro郵i. Poysdorf to stolica bia造ch win, z kt鏎ych my wyr騜niamy jedno - gruner veltliner. Smako造kiem, kt鏎y nam tam zawsze podaj, jest bajeczna zupa z dyni, z pestkami i kruchymi serowymi ciasteczkami.

Niebo w g瑿ie poczuli鄉y...

i dali鄉y temu wyraz jednomy郵nie w Giardini Naxos, gdy podano nam na przek御k surowe je穎wce. Prawd m闚i帷, nasze uczucie rado軼i by這 do嗆 przewrotne. Opr鏂z cudownego smaku mi璚zaka poczuli鄉y te smak zemsty (co na Sycylii jest uprawnione), bo par godzin wcze郾iej jedno z nas (Piotr) nadepn窸o na je穎wca podczas k徙ieli. Wyjmowanie kolca z pi皻y nie jest ani 豉twe, ani przyjemne. A ranka, cho ma豉, jest dolegliwa i nie chce si goi przez wiele dni.

Nie ma miejsc, do kt鏎ych nie chcieliby鄉y wr鏂i...

Marzymy o powrocie na plantacje herbaty na Sri Lance, na bezkrwawe safari w Kenii czy nad lodowate fiordy Norwegii za ko貫m polarnym. Czasem nawet robimy plany tych podr騜y, lecz w jaki niezrozumia造 spos鏏 zawsze wszystko ko鎍zy si we W這szech...

Barbara Adamczewska przez lata by豉 zwi您ana z pras kobiec, Piotr Adamczewski - z "Polityk" i Radiem TOK FM. Pasjonuj si podr騜ami i histori, w璠ruj po 鈍iecie w poszukiwaniu nowych smak闚. W豉郾ie ukaza豉 si ich najnowsza ksi捫ka "Kuchnia w kawalerce i apartamencie" (Instytut Wydawniczy Latarnik) z mn鏀twem praktycznych rad, alfabetem ulubionych win i 400 sprawdzonymi przepisami. W ramach stowarzyszenia Slow Food ucz dzieci smaku polskich potraw

Artyku pochodzi z "Gazeta Turystyka", sobotniego dodatku do Gazety Wyborczej