Narty w Dolinie Stubai - jest pysznie!

Nie od dziś wiadomo, że nic tak nie zaostrza apetytu, jak ruch i czyste górskie powietrze. Po dniu pełnym narciarskich szaleństw zasłużony, pyszny posiłek to rozkosz. W austriackiej Dolinie Stubai na narciarzy czekają nie tylko świetnie przygotowane stoki narciarskie, ale też bogata oferta smakowitych potraw i deserów przygotowywanych z tradycyjnych lokalnych składników i... wiele innych atrakcji. Co i gdzie zjeść w Stubaiu? Sprawdźcie koniecznie!
Dolina Stubai - kulinarny raj dla narciarzy

Dolina Stubai w Austrii to prawdziwa kraina zimowych przyjemności. Oprócz świetnie przygotowanych tras narciarskich i licznych atrakcji dla fanów białego szaleństwa, region może się poszczycić bogatą ofertą gastronomiczną. Po zejściu ze stoku narciarze mogą wybierać spośród wielu regionalnych przysmaków, przygotowywanych z naturalnych składników i serwowanych w przeróżnych punktach gastronomicznych.

Co koniecznie trzeba zjeść w Stubaiu? Energii narciarzom doda na pewno talerz zimnych mięs podawany z tradycyjnie wypiekanym austriackim chlebem, poprawiony deserem - tu najlepiej spisze się domowej roboty jabłkowy strudel z sosem waniliowym. Koniecznie trzeba spróbować pysznego tradycyjnego austriackiego Kaiserschmarrn (cukrzone naleśniki z rodzynkami) z powidłami śliwkowymi.

Gospody z bali w Dolinie Stubai - przyjemnie i swojsko

Tradycyjne regionalne specjały w Dolinie Stubai oferuje narciarzom ponad trzydzieści zbudowanych z bali gospód. Zlokalizowane zaraz przy centrum narciarskim Schlick w Fulpmes, w Serlesbahnen na polanie dla rodzin, w Mieders i przy Elferbergbahnen w Neustift kuszą bogatą ofertą smakowitych dań. Oferowane tu tradycyjne mączne potrawy takie jak Kiachl i Knödel (rodzaje klusek) przywrócą siły nawet najbardziej wytrwałym miłośnikom sportów zimowych. Potrawy są sycące, ale wystarczy jeszcze raz zjechać na nartach i już... można zamówić dokładkę!

Stubai - restauracja w chmurach

Na narciarzy i gości z grubszym portfelem czeka w Stubaiu restauracja Schaufelspitz. Tu serwuje się prawdziwą kuchnię najwyższych lotów - dosłownie i w przenośni. Restauracja Schaufelspitz jest bowiem ulokowana na lodowcu Stubai, na wysokości prawie 3000 m n.p.m. W eleganckim otoczeniu, przy ciepłym kominku i z pięknym widokiem ze skąpanego w słońcu tarasu, można spróbować najlepszej austriackiej kuchni z domieszką międzynarodowych wpływów. Szef kuchni w Schaufelspitz i jego zespół tworzą pomysłowe dania, stanowiące nowoczesną aranżację takich klasycznych potraw jak Speckknödel (bekon z kluskami). W menu Schaufelspitz znalazło się też mięso bizona i odżywcza gęsia wątroba.

Miłośnicy sztuki kulinarnej mogą wziąć udział w imprezie "Dine & Wine" (4 lutego 2012 r.), podczas której będzie można spróbować 6 odsłon menu degustacyjnego, popijając je świetnym winem wybranym przez znaną sommelierkę, Paulę Bosch.

Stubai. Manufaktura makaronu na wysokości 3000 m n.p.m.

Wielbiciele past świetnie poczują się w fabryce makaronu w Eisgrat - to zarazem restauracja i sklep. W przygotowanie doskonałych conchiglie, campanelle i maccheroni zespół restauracji Eisgrat wkłada całe serce i talent. Dzięki otwartej kuchni goście mogą przez cały czas obserwować jak powstają pyszne dania. A praca w Eisgrat wre - w dniach największego ruchu wytwarza się tu do 50 kilogramów makaronu na godzinę! Fanów makaronu ucieszy zapewne informacja o imprezie "Pasta - Party", która odbędzie się 5 lutego 2012 r. w tej położonej najwyżej na świecie fabryce makaronu.

Wieczorne smaki Stubaiu

Kaminwurzen (palone kiełbasy wieprzowe) zagryzane chlebem i tłuszczem z pieczonego mięsa to dobrze znany i ceniony austriacki specjał. Jego smak najlepiej podkreśla świeże piwo lub domowej roboty sznaps. W Stubaiu dzień nie kończy się wraz z zejściem ze stoku. Można wybrać się na pieszą wycieczkę, spacer na rakietach śnieżnych lub pozjeżdżać na sankach. Czas miło upływa podczas "Rippele" albo wieczoru fondue z muzyką graną na żywo.

Wszyscy ci, którzy po powrocie ze stoku wciąż mają apetyt na austriacką kuchnię, w co drugi piątek mogą na rynku u rolników kupić tradycyjne produkty takie jak kozi albo ziołowy alpejski ser, cielęcina, dobre mięsa w galarecie albo dzbanek koziego mleka. Smacznego!

Lodowiec Stubai - informacje praktyczne w skrócie

1największy austriacki ośrodek narciarski znajdujący się na lodowcu
245 minut jazdy samochodem od Innsbrucka
3gwarancja śniegu od października do czerwca
425 nowoczesnych kolejek i wyciągów
5110 kilometrów tras zjazdowych
610-kilometrowy zjazd w dolinie Wilde Grub'n, (1500 m wysokości)
7BIG Family Ski Camp: opieka nad dziećmi od 3. do 15. roku życia
8park śnieżny Moreboards Stubai Zoo, trasa z potrójnymi kickerami, railami i boksami
9platforma na szczycie TOP OF TYROL 3210 m n.p.m.
10narciarstwo biegowe na dwukilometrowej trasie
11centrum alpejskie przy Gamsgarten: lodowa ściana wspinaczkowa, teren do testów lawinowych i Flying Fox
12kuchnia na najwyższym poziomie: duży wybór restauracji oraz potraw
133x Intersport Stubaier-Gletscher - sklep, wypożyczalnia, serwis, przechowalnia zaraz przy stoku
Więcej informacji na: www.stubai.at