Muszelki z Mini makaroni

W naszej letniej redakcji zagościła kuchnia włoska. Przemysław Kukuć, kucharz restauracji Minimakaroni w Sopocie przyrządził Conchiglie al Limone, pancetta e olive. To tajemniczo brzmiące danie to makaronowe muszelki z sosem cytrynowo-oliwnym, boczkiem i świeża miętą.
Dla kucharza z Mini makaroni gotowanie na oczach klientów to nic nowego. Każdego dnia trenuje to w swojej restauracji. Na Monciaku przygotował makaronowe muszelki z sosem. A my obserwowaliśmy, co się działo. Na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek wrzucił pokrojony boczek i czarne oliwki (produkty muszą się dobrze zasmażyć aż do zbrązowienia). Do tego dodał pietruszkę i dwa liście mięty, pamiętając o tym, że ziół nie kroi się nożem lecz rwie rękoma (po zetknięciu z metalem szybko tracą swoją wartość). Po chwili dorzucił ugotowany wcześniej al dente (lekko twardy) makaron, w tym wypadku muszelki. Podstawowa zasada włoskiej kuchni mówi, że makaronu powinno być zawsze dwukrotnie więcej niż sosu. Całość lekko podsmażył. W tym momencie pozostało już tylko dodać trochę soku z cytryny, posypać parmezanem, odrobinką soli oraz pieprzu i podać na talerzu udekorowanym świeżą miętą. W restauracji Mini makaroni można to i inne dania - w zależności od gustu i apetytu - zamówić w czterech rozmiarach: S, M, L i XL.

Restauracja Mini makaroni mieści się na I piętrze Krzywego Domu, Sopot, ul. Boh. Monte Cassino 53, koszt porcji M (300g): 7 zł.