Farfalle z fasolką z restauracji Mini Makaroni

Włoska restauracja Mini Makaroni czynna jest w Krzywym Domku w Sopocie od kilkunastu dni, a już zdążyła zachwycić wielu sopocian i turystów. W poniedziałek zaprosiliśmy do wspólnego gotowania szefa kuchni Przemysława Kukcia, który w ogródku letniej redakcji przygotował Farfalle al Limone e fagiolini, czyli makaron w sosie śmietankowo-cytrynowym z fasolką i kurkumą.
To prawdziwie letnie i dosyć nietypowe, jak na kuchnię włoską, danie. Kurkuma, która nadaje potrawie bardzo ciekawy smak, jest przyprawą używaną głównie w kuchni arabskiej.

Danie serwowane jest na co dzień w restauracji Mini Makaroni, a zapłacimy za nie, zależnie od wielkości porcji, od 3 do 11 zł. W menu znajdziemy też 30 innych potraw na bazie pasty, ale także kopytka, pierożki, zupy, sałatki. Sukcesem smaku, jak mówi szef kuchni, są oryginalne, sprowadzane z Włoch składniki.

Składniki na 2 porcje: 200 g makaronu suchego farfalle (kokardki), 200 ml śmietanki 30-procentowej, 2 łyżki stołowe masła, 150 g fasolki szparagowej, wcześniej ugotowanej, sześć dorodnych liści mięty, 50 g startego, oryginalnego parmezanu. Przyprawy: szczypta kurkumy, vegety, czarnego zmielonego pieprzu, sok z połówki cytryny.

A oto przepis. Przysmażamy fasolkę na maśle, aż się zarumieni. Dodajemy śmietankę i cytrynę, a gdy całość zawrze na patelni, posypujemy sos przyprawami: kurkumą, vegetą i pieprzem. Gdy sos się zagotuje, dodajemy makaron farfalle, wcześniej ugotowany al dente (musi być sprężysty i lekko twardawy). Wszystko mieszamy. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możemy dodać jeszcze 30 ml śmietanki. Gdy potrawa ponownie się zagotuje (trwa to ok. minuty), dodajemy porwane liście mięty. Gdy danie znajdzie się już na talerzach, posypujemy parmezanem.