Dlaczego jedzenie w samolocie tak źle smakuje? Sprawdziliśmy

13.06.2016 12:21
Niezależnie od tego, czy wybierzesz ulubione curry czy lekkostrawnego kurczaka z ryżem, serwowane na pokładzie samolotu jedzenie smakuje jakoś inaczej, bardziej mdło. Jest mniej apetyczne niż w domu czy restauracji. Choć kucharze dwoją się i troją, aby było smaczne. Dlaczego tak się dzieje?
1 Posiłek w klasie ekonomicznej w Japan Airlines Posiłek w klasie ekonomicznej w Japan Airlines fot. bryan... (flickr.com), licencja: CC BY-SA 2.0

Dlaczego jedzenie w samolocie tak źle smakuje?

Niezależnie od tego, czy wybierzesz ulubione curry czy lekkostrawnego kurczaka z ryżem, serwowane na pokładzie samolotu jedzenie smakuje jakoś inaczej, bardziej mdło. Jest mniej apetyczne niż w domu czy restauracji. Choć kucharze dwoją się i troją, aby było smaczne. Dlaczego tak się dzieje?

Często latacie na lotach długodystansowych? Na pewno nie raz zastanawialiście się, dlaczego jedzenie serwowane w samolocie tak dziwacznie smakuje. Nie wynika to z oszczędności linii czy braku dbałości o komfort pasażera. Wręcz odwrotnie, zatrudniani przez linie kucharze głowią się, co zrobić, żeby dania serwowane w samolocie były nie tylko zjadliwe, ale i smaczne. Przeczytaj, co sprawia, że tak trudno to osiągnąć i odkryj zagadkę podniebnego cateringu!

2 Jedzenie w samolocie ma ogromny wpływ na to, jak pasażerowie ocenią lot i linię lotniczą Jedzenie w samolocie ma ogromny wpływ na to, jak pasażerowie ocenią lot i linię lotniczą fot. Shutterstock

Zmanipulowane zmysły

Jadanie na wysokości 10 tys. kilometrów to nie jest coś, do czego zostały przystosowane nasze zmysły. W samolocie są one zaburzone, a dotyczy to szczególnie zmysłu węchu, który w największym stopniu odpowiada za to, czy dana potrawa nam smakuje.

Warunki na pokładzie samolotu, czyli klimatyzacja, suche powietrze (powietrze w samolocie jest bardziej suche niż na pustyni!) i niskie ciśnienie sprawiają, że zmysły ulegają przytępieniu. W samolocie znajdującym się w powietrzu aż o 30 procent spada nasze odczuwanie smaku słodkiego i słonego (kwaśny, gorzki i ostry są praktycznie bez zmian). Co więcej, na negatywną percepcję smaku spożywanego jedzenia wpływa hałas, w tym przypadku buczenie silnika. Posiłek spożywany w ciszy smakuje lepiej.

3 Posiłek na pokładzie samolotu linii British Airways Posiłek na pokładzie samolotu linii British Airways Posiłek na pokładzie samolotu linii British Airways (fot. Michael Moore (flickr.com), licencja: CC BY-SA 2.0)

Długa droga pokładowego dania

W domu czy restauracji, przynajmniej w teorii, spożywasz posiłek, który został świeżo przygotowany. W takiej formie jest najsmaczniejszy. Danie przygotowane na potrzeby linii lotniczych przechodzi długą drogę, od przyrządzenia, przez schłodzenie i przechowywanie, aż do podgrzania i serwowania na pokładzie. To dodatkowo obniża jego wartości smakowe. Poza tym, jedzenie serwowane w samolotach musi być maksymalnie zestandaryzowane tak, aby smakowało pasażerom podróżującym z różnych stron świata.

POLECAMY: Usunęliśmy nazwy linii lotniczych z samolotów. Poznasz teraz, do kogo należą? [QUIZ]>>

Samoloty

4 Kurczak curry jako główne danie w samolocie Kurczak curry jako główne danie w samolocie fot. Steve Webster (flickr.com), licencja: CC BY 2.0

Triki linii lotniczych, aby dania były smaczniejsze

Linie lotnicze i zatrudniani przez nich kucharze dwoją się i troją, aby jedzenie serwowane na pokładzie samolotu było jak najsmaczniejsze. Poza ceną, wrażenia z podróży wpłyną przecież na to, czy zdecydujemy się na ponowną podróż z danym przewodnikiem. Ponieważ na wysokości słabiej odczuwamy słony i słodki smak, dania są specjalnie doprawiane. Poza tym, kucharze starają się skupiać na tych składnikach, których percepcja w warunkach kabinowych nie zmienia się znacznie. Jedzenie bywa też wielokrotnie testowane w specjalnych symulatorach warunków pokładowych. Oczywiście nie każde linie mogą sobie na to pozwolić. Często dotyczy to jedynie dań serwowanych pasażerom w klasie pierwszej i biznesowej. Jedna z takich kabin do sprawdzania jak dania będą smakowały w samolocie znajduje się na lotnisku Changi w Singapurze.

5 Tym razem głównym daniem jest wołowina z ryżem i brokułami Tym razem głównym daniem jest wołowina z ryżem i brokułami fot. Michael Saechang (flickr.com), licencja: CC BY-SA 2.0

Triki linii lotniczych, aby dania były smaczniejsze

Posiłek w samolocie, szczególnie podczas lotu długodystansowego, to główna przyjemność i przerywnik pozwalający zabić czas. Dlatego dla pasażerów liczy się, czy jest on apetyczny. Jednak znając przyczyny dziwnego smaku potraw spożywanych na wysokości, na pewno spojrzysz na załogę linii lotniczych i ich wysiłki związane z serwowaniem podniebnego cateringu życzliwszym okiem.

Komentarze (78)
Dlaczego jedzenie w samolocie tak źle smakuje? Sprawdziliśmy
Zaloguj się lub komentuj jako gość
  • burn74

    Oceniono 100 razy 96

    "Jadanie na wysokości 10 tys. kilometrów to nie jest coś, do czego zostały przystosowane nasze zmysły" - nie tylko zmysły,ale i samoloty.

  • Gość: pnk

    Oceniono 51 razy 47

    Ok, ale chyba mówimy o wysokości 10 km, a nie 10 tys. km.

  • av99

    Oceniono 41 razy 41

    Mnie na wysokościach rzędu 10 tys. km bardziej od przytępienia węchu i smaku przeszkadza w jedzeniu brak grawitacji. Zwłaszcza ryżu na sypko. Na szczęście częściej wybieram linie lotnicze latające trochę niżej.

  • Gość: Remul

    Oceniono 41 razy 31

    Nic dziwnego, że źle smakuje, skoro je się w skafandrze lotniczym i rurkami od aparatury tlenowej, ale tak jest na 10 tys. km. Natomiast na 10 km smakuje całkiem normalnie, ale pod warunkiem, że to jest Thai Airways, Singapore Airlines, Cathay Pacific, Quantas, Emirates lub zbliżone jakościowo linie lotnicze.

  • Gość: kimciągil

    Oceniono 34 razy 28

    Idiotyczny tekst. Autor w zasadzie miał tylko jeden argument, że przy niskim ciśnieniu mniej odczuwamy słone i słodkie. Przewałkował ten argument 3 razy. Reszta, to nic nie wnoszące do dyskusji oczywiste oczywistości, jak np. to, że jedzenie przechodzi długą drogę, albo wątpliwy argument, że przy hałasie mniej smakuje - trzeba spytać bywalców dyskotek.

    Niewątpliwie jednak, cel autora został osiągnięty. Znowu parę tysięcy ludzi prześle sobie tekst z komentarzem - ale idiotyzmy. No ale co klikną, to Wyborcza pokaże w statystykach reklamodawcom.

  • waldiwaldi

    Oceniono 26 razy 26

    Fuck. Samoloty latają na wysokości 10 tys kilometrów...Jeszcze 25 tys i będą latać po orbicie :)

  • Gość: dw

    Oceniono 20 razy 20

    A bo ja wiem, LOT-owe prince polo tracą niewiele. Woda podawana do niego również smakuje podobnie jak na ziemi
    ;-)

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX