Dlaczego jedzenie w samolocie tak źle smakuje?

Posiłek w klasie ekonomicznej w Japan Airlines

Posiłek w klasie ekonomicznej w Japan Airlines fot. bryan... (flickr.com), licencja: CC BY-SA 2.0

Podziel się

Niezależnie od tego, czy wybierzesz ulubione curry czy lekkostrawnego kurczaka z ryżem, serwowane na pokładzie samolotu jedzenie smakuje jakoś inaczej, bardziej mdło. Jest mniej apetyczne niż w domu czy restauracji. Choć kucharze dwoją się i troją, aby było smaczne. Dlaczego tak się dzieje?

Często latacie na lotach długodystansowych? Na pewno nie raz zastanawialiście się, dlaczego jedzenie serwowane w samolocie tak dziwacznie smakuje. Nie wynika to z oszczędności linii czy braku dbałości o komfort pasażera. Wręcz odwrotnie, zatrudniani przez linie kucharze głowią się, co zrobić, żeby dania serwowane w samolocie były nie tylko zjadliwe, ale i smaczne. Przeczytaj, co sprawia, że tak trudno to osiągnąć i odkryj zagadkę podniebnego cateringu!

Wszystkie zdjęcia
Komentarze (78)
Dlaczego jedzenie w samolocie tak źle smakuje? Sprawdziliśmy
Zaloguj się lub komentuj jako gość
  • burn74

    Oceniono 100 razy 96

    "Jadanie na wysokości 10 tys. kilometrów to nie jest coś, do czego zostały przystosowane nasze zmysły" - nie tylko zmysły,ale i samoloty.

  • Gość: pnk

    Oceniono 51 razy 47

    Ok, ale chyba mówimy o wysokości 10 km, a nie 10 tys. km.

  • av99

    Oceniono 40 razy 40

    Mnie na wysokościach rzędu 10 tys. km bardziej od przytępienia węchu i smaku przeszkadza w jedzeniu brak grawitacji. Zwłaszcza ryżu na sypko. Na szczęście częściej wybieram linie lotnicze latające trochę niżej.

  • Gość: Remul

    Oceniono 41 razy 31

    Nic dziwnego, że źle smakuje, skoro je się w skafandrze lotniczym i rurkami od aparatury tlenowej, ale tak jest na 10 tys. km. Natomiast na 10 km smakuje całkiem normalnie, ale pod warunkiem, że to jest Thai Airways, Singapore Airlines, Cathay Pacific, Quantas, Emirates lub zbliżone jakościowo linie lotnicze.

  • Gość: kimciągil

    Oceniono 34 razy 28

    Idiotyczny tekst. Autor w zasadzie miał tylko jeden argument, że przy niskim ciśnieniu mniej odczuwamy słone i słodkie. Przewałkował ten argument 3 razy. Reszta, to nic nie wnoszące do dyskusji oczywiste oczywistości, jak np. to, że jedzenie przechodzi długą drogę, albo wątpliwy argument, że przy hałasie mniej smakuje - trzeba spytać bywalców dyskotek.

    Niewątpliwie jednak, cel autora został osiągnięty. Znowu parę tysięcy ludzi prześle sobie tekst z komentarzem - ale idiotyzmy. No ale co klikną, to Wyborcza pokaże w statystykach reklamodawcom.

  • waldiwaldi

    Oceniono 26 razy 26

    Fuck. Samoloty latają na wysokości 10 tys kilometrów...Jeszcze 25 tys i będą latać po orbicie :)

  • Gość: dw

    Oceniono 20 razy 20

    A bo ja wiem, LOT-owe prince polo tracą niewiele. Woda podawana do niego również smakuje podobnie jak na ziemi
    ;-)

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Najczęściej czytane