Ile kosztuje obiad w różnych częściach świata?

Stanowią główny posiłek dnia, choć w różnych częściach świata jada się go o różnych porach. W Polsce tradycyjnie obiad spożywany jest w połowie dnia, w krajach anglosaskich najczęściej wieczorem. Sprawdziliśmy, ile trzeba zapłacić za posiłek obiadowy w różnych zakątkach globu.
Spaghetti Spaghetti fot. Richard, enjoy my life! (flickr.com), licencja: CC BY-SA 2.0

WŁOCHY: spaghetti za ok. 30-40 zł

Spaghetti to jedna z najbardziej popularnych potraw na całym świecie. Można je zjeść w Polsce, w Stanach Zjednoczonych, a nawet w Azji. Najsmaczniejsze jednak serwowane jest w miejscu, w którym je wymyślono. Proste, z minimalną liczbą, ale najlepszych, świeżych składników zjesz w oryginalnych restauracjach we Włoszech za ok. 30-40 zł (w większych miastach).

Pieczeń i puree z ziemniaków Pieczeń i puree z ziemniaków fot. robbie jim (wikimedia.org), licencja: CC BY 2.0

WIELKA BRYTANIA: pieczeń i puree z ziemniaków za około 90 zł

Podobnie jak Norwegia, w porównaniu do polskich zarobków, droga wydaje się być także Wielka Brytania. Cena zwykłego lunchu to przynajmniej 10-15 funtów, chyba, że zdecydujesz się na dużo tańsze posiłki w bardzo licznych barach z kuchnią azjatycką. W indyjskich czy koreańskich bufetach, można się najeść za równowartość 20-30 zł.

Łosoś to pozycja obowiązkowa w skandynawskiej kuchni Łosoś to pozycja obowiązkowa w skandynawskiej kuchni fot. Tu (flickr.com), licencja: CC BY 2.0

NORWEGIA: łosoś za ok. 200 zł

Poza zniewalającymi pejzażami, Norwegia słynie niestety także z bardzo wysokich cen, zwłaszcza jeśli porównamy je z polskimi, a nie norweskimi wynagrodzeniami. Trzeba jednak przyznać, że za ceną idzie tu jakość. Za łososia na obiad zapłacisz nawet 200 zł, ale będzie to łosoś z najlepszej hodowli, z idealnie miękkim i różowym mięsem, którego smak będziesz długo wspominać. Ci, którzy chcą zaoszczędzić, zamiast zjeść obiad w restauracji powinni kupić łososia w sklepie i przygotować posiłek samodzielnie.

Gulasz z cieciorki Gulasz z cieciorki fot. Jessica Spengler (flickr.com), licencja: CC BY 2.0

MAROKO: gulasz z cieciorki za ok. 12 zł*

Aromatyczna i kolorowa kuchnia marokańska opiera się w dużej mierze na trzech podstawowych składnikach: jagnięcinie, kuskus i ciecierzycy. Najpopularniejszym daniem, które dzięki dostępności tradycyjnych glinianych naczyń możemy przygotowywać także w Polsce jest tadżin. Danie główne w Maroku możemy zjeść za kilkanaście złotych, a fast food albo mniejsze danie, jak na przykład zupę ze ślimaków nawet za kilka złotych. Obowiązkowym dodatkiem do każdego posiłku jest także herbata parzona na prawdziwej mięcie z dużą ilością cukru.

_

*W zestawieniu podano orientacyjne ceny powstałe na podstawie własnych doświadczeń zespołu Skyscanner.

Pasta kokosowa, curry i kluski Pasta kokosowa, curry i kluski fot. istolethetv (flickr.com), licencja: CC BY 2.0

SRI LANKA: pasta kokosowa, curry i kluski za ok. 5-7 zł

Na Sri Lance trudno odróżnić śniadanie od obiadu i kolacji - niemal każdy posiłek składa się z ryżu, placków lub makaronu i dodatków: curry czy dalu. W lokalnym barze można się porządnie najeść za równowartość kilku, maksymalnie kilkunastu złotych. O kuchni lankijskiej trzeba jednak wiedzieć jedną rzecz: jest bardzo (BARDZO!) ostra. Koniecznie zamów więc dużą porcję ryżu i zimne piwo do gaszenia pożaru w ustach.

Danie z krabem Danie z krabem fot. Steven Damron (flickr.com), licencja: CC BY 2.0

PERU: krab za ok. 15 zł

Kuchnia peruwiańska jest niezwykle zróżnicowana w zależności od regionu, ale za podstawowe jej składniki można uznać owoce morza, kukurydzę i ryż. Za kraba w knajpie przy plaży zapłacisz równowartość kilkunastu złotych. Trzeba jednak pamiętać, że nie jest to danie, którym najesz się do syta.

Kokos Kokos fot. Kamaljith K V (flickr.com), licencja: CC BY 2.0

MALEDIWY: kokos i tuńczyk za darmo

Tuńczyk i kokos - te dwa podstawowe składniki malediwskiej kuchni można zdobyć samemu: rybę złowić, a dojrzały kokos znaleźć na ziemi nieopodal palmy. Na lokalnych wyspach można je przyrządzić na znajdujących się na plażach grillach. Jeśli jednak nie chcesz "polować" na obiad, to za ok. 10 zł możesz się najeść w jednym z lokalnych barów.

Smażony makaron Smażony makaron fot. Jeremy Keith (flickr.com), licencja: CC BY 2.0

WIETNAM: smażony makaron i warzywa za 5-6 zł

W Wietnamie, podobnie jak w innych państwach Azji Południowej, ceny są bardzo niskie w porównaniu do polskich zarobków. Co więcej, wietnamska kuchnia jest zróżnicowana, bardzo zdrowa i opiera się świeżych składnikach i aromatycznych ziołach. Nie ma znaczenia czy zjesz makaron z ulicznego stoiska czy restauracji - jeśli lubisz kuchnię orientalną, wietnamskie dania na pewno Cię nie zawiodą.

Hhamburger i frytki Hhamburger i frytki fot. Daniel Zimmermann (flickr.com), licencja: CC BY 2.0

STANY ZJEDNOCZONE: hamburger i frytki za ok. 50 zł

Jedzenie w Stanach Zjednoczonych jest stosunkowo niedrogie w porównaniu do amerykańskich wynagrodzeń. Jeśli jednak chcesz dobrze zjeść, za obiad trzeba liczyć się z wydatkiem przynajmniej dwa razy większym niż za podobne danie w Polsce. Amerykanie znają się na dobrym jedzeniu, odwiedzając Stany Zjednoczone warto więc z tego skorzystać.

Mućkalica Mućkalica fot. Darko Mareš (flickr.com), licencja: CC BY-SA 2.0

SERBIA: Gulasz mućkalica za ok. 17 zł

Ceny jedzenia na Bałkanach są nieco niższe niż w Polsce, a do tego lokalna kuchnia świetnie wpisuje się w gust Polaków. Podstawa to mięsa mielone i grillowane oraz warzywa, często nadziewane serem. Charakterystyczne jest też oszczędne stosowanie ziół i przypraw, dzięki czemu można poczuć przede wszystkim smak samych składników dania. Popularny gulasz mućkalica zjemy w belgradzkiej restauracji za równowartość kilkunastu złotych.

Komentarze (86)
Ile kosztuje obiad w różnych częściach świata?
Zaloguj się lub komentuj jako gość
  • Gość: ślązaczka

    Oceniono 41 razy 29

    We Lwowie pyszny "polski" obiad za 20 zł. Wybór niesamowity. Bez chemii; bez udziwnień. Wszyscy rozumieją i rozmawiają po polsku.

  • Gość: jjjj

    Oceniono 23 razy 23

    Już widze łowienie tuńćzyka samemu, kogoś chyba pop, bo to nie jest rybka wielkosci puszki z supermarketu.

  • hiszpan25

    Oceniono 24 razy 18

    mocno stronnicze wypociny... w kazdym kraju mozna zjesc dobrze i do syta za niewielkie pieniadze lub wydac fortune na obiad w restauracji i wyjsc glodnym... Obiad u "Sowy" moze byc drozszy niz w Kebab w Londynie.... czego to dowodzi?

  • Gość: mamika

    Oceniono 19 razy 15

    Najtanszy obiad w Sri Lance jadlam 3 tyg temu za 2.40pln (100 RS) wiec wydaje mi sie ze macie zlego informatiora

  • menel13

    Oceniono 17 razy 15

    Ja bym zrobił ranking ile w cenie dania jest podatków

  • cucurucu

    Oceniono 14 razy 14

    W calym Peru jak i Ekwadorze mozna zjesc Almuerzo czyli zestaw obiadowy za 1 US$ - zupa, drugie danie, deser.

  • sammy_the_salmon

    Oceniono 21 razy 13

    > Wielka Brytania. Cena zwykłego lunchu to przynajmniej 10-15 funtów

    W Londynie (centrum) można zjeść mnóstwo dobrych rzeczy w przedziale cenowym 5-10 funtów. A street food (pyszny) zazwyczaj kosztuje 5-6 funtów, chociaż fakt, że trzeba go mieć gdzie zjeść (jak jest pogoda można iść do parku i zrobić sobie piknik).

  • Gość: Gość

    Oceniono 12 razy 10

    Przeliczanie z obcej waluty na złotówki jest po prostu bezsensowne.Wszystko dziś zależy ile w danym kraju ten jedzący obiad ma dochód.To nie dawne socjalistyczne czasy tylko kapitalizm.W Polsce bidak je w domu i to często przecenione nalesniki lub łazanki podgrzewane z dyskontu,a inny w restauracji podrzednej tez co najmniej za 20 zł.drugie danie bez zupy.

  • Gość: Kryska

    Oceniono 12 razy 10

    Co to jest "herbata na mięcie"?
    W Maroku "herbata parzona na prawdziwej mięcie" - to mógł napisać tylko ktoś, kto tam nie był.
    W Maroku zamawiasz "tea" i dostajesz pyszną miętę. Jak chcesz herbatę (nie wszędzie jest), zamawiasz "lipton".

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX