Gdyby o wakacjach decydowały kubki smakowe... 9 wielkich greckich przysmaków i najlepsze miejsca w Grecji, by ich spróbować

Gdyby o wakacjach decydowały kubki smakowe, wysłałyby nas w bardzo konkretne miejsca. Bo najsłodszy grecki miód powstaje na Krecie, niepowtarzalny likier mastyksowy - na południu wyspy Chios, a najlepszą ośmiornicę zjecie w... No właśnie - gdzie? Sprawdziliśmy.
Grecja. Grecki miód Grecja. Grecki miód fot. Shutterstock

Miód od szczęśliwych pszczół

Poniższy tekst oraz propozycje wakacyjnych ofert dopasowanych do konkretnych smaków znajdziecie w nowym katalogu biura podróży Grecos.

Miód od szczęśliwych pszczół

Grecki miód ma opinię jednego z najdoskonalszych na świecie (a zdaniem niektórych kubków jest zdecydowanie najlepszy). Wiosną powstaje miód kwiatowy, wczesnym latem - tymiankowy, latem - sosnowy, jesienią, po pierwszych deszczach - wrzosowy, a nawet kasztanowy. Grecy potrafią przenosić swoje ule w zależności od tego, co akurat kwitnie i gdzie, a pszczoły dają się na to namówić. Najbardziej znane miody pochodzą z Krety, Kos czy Vitiny. Grecy od wieków używają miodu do słodzenia (najlepszy grecki deser to właśnie grecki jogurt z miodem), ale też do mięs, np. grillowanej jagnięciny.

Grecja i grecki ser feta Grecja i grecki ser feta fot. Shutterstock

Feta i góra innych serów

Feta i góra innych serów

Feta to nazwa zastrzeżona dla sera produkowanego w Macedonii, Tracji, Epirze, Peloponezie, w Grecji centralnej i na Lesbos. Oryginalnie jest z mleka owczego, ale są wariacje z mlekiem kozim i setki różnych receptur. Bez hojnie ukrojonego kawałka fety nie obejdzie się grecka sałatka, feta jest też doskonała sama, polana kapką greckiej oliwy. W Grecji produkuje się jeszcze ponad 60 rodzajów sera, np. Kreta słynie z grawiera, okolice Salonik - z kasseri.

Grecja i greckie przekąski - meze Grecja i greckie przekąski - meze fot. Shutterstock

Meze - koniecznie z kieliszkiem ouzo

Meze - koniecznie z kieliszkiem ouzo

Meze, czyli greckie przekąski, to punkt obowiązkowy w odkrywaniu kulinarnej mapy Grecji. Mają zaostrzyć apetyt, ale w gorące dni świetnie zastępują cały posiłek. To zwykle feta polana oliwą, oliwki, dojrzewające w słońcu pomidory z oregano, wędliny i mięsa. Do tego chleb, pita i anyżkowa wódka ouzo - najsłynniejszy grecki aperitif (najlepsza z Lesbos lub Chios).

Grecja i greckie wino Grecja i greckie wino fot. Shutterstock

Wino prosto od Dionizosa

Wino prosto od Dionizosa

Około 20 greckich regionów produkuje wina A.O.C., czyli z certyfikatem najwyższej jakości (np. Zitsa i Nausa w Grecji północnej, Plagies Melitano na Chalkidiki czy Patras na Peloponezie). Na co dzień - bo Grecy piją wino codziennie do posiłków - doskonałe są wina stołowe (np. Robola na Kefalonii czy popularna w całej Grecji, ale produkowana w Attyce Retsina, z dodatkiem żywicy alepskiej sosny).

Grecja i grecki likier cytrynowy Grecja i grecki likier cytrynowy fot. Shutterstock

Tradycyjne likiery zamiast piwa

Tradycyjne likiery zamiast piwa

Grecy destylują bardzo dobre likiery. Najsłynniejszy jest mastyksowy - z krzewów rosnących na południu wyspy Chios. Warto spróbować też likieru cytrynowego z Naxos i aromatyzowanego goździkami i cynamonem, pomarańczowego Tentouro z Patras. Ten ostatni pomaga w trawieniu, kieliszeczek jest więc serwowany po wyjątkowo obfitym posiłku (co może Wam się w Grecji przytrafić). Likier z kumkwatów jest za to niezbędnym składnikiem portokalopity - deseru z wyspy Korfu.

Grecja i greckie słodycze - kandyzowane mandarynki w słodkim syropie Grecja i greckie słodycze - kandyzowane mandarynki w słodkim syropie fot. Shutterstock

Łakocie na dzień dobry

Łakocie na dzień dobry

Na pewno poznacie je podczas hotelowego śniadania hotelu: ułożone w miskach obok świeżych owoców marynowane w całości mandarynki, figi, a nawet orzechy w słodkim syropie. To grecka tradycja - wita się nimi przybysza. Nadają się do tego także warzywa, np. małe pomidorki czy bakłażany. W sklepie znajdziecie ich całe półki.

Ruszajcie na Kos, skąd rejsowym statkiem dopłyniecie na wysepkę Nissyros, która słynie z napoju soumada z migdałów i miodu, a także z konserwowych kaparów i pomidorów.

Grecja i grecka oliwa z oliwek Grecja i grecka oliwa z oliwek fot. Shutterstock

Oliwa z oliwek - jak ją wybrać?

Oliwa z oliwek - jak ją wybrać?

Na świecie Grecja produkuje najwięcej oliwy extra virgin, czyli tej najwyższej jakości, z pierwszego tłoczenia. Najlepsza oliwa z oliwek jest produkowana na Peloponezie, wyspach Krecie i Lesbos. Większość etykiet będzie po grecku, szukajcie więc napisów wskazujących na oryginalnie greckie pochodzenie (tu przyda się podstawowa znajomość greckiego alfabetu) lub oznaczeń DOP i IGP (gwarancja, że oliwa pochodzi z konkretnego regionu). Kupujcie oliwę extra virgin, a nie pomace (inaczej sansa) - ta ostatnia jest robiona z wytłoków winogronowych i rafinowana, nadaje się wyłącznie do smażenia i nie ma zdrowotnych cech oliwy z pierwszego tłoczenia. I pamiętajcie, czasem najlepsza będzie niepozorna.

Grecja i ośmiornica na talerzu Grecja i ośmiornica na talerzu fot. Shutterstock

Ośmiornica prosto z morza

Ośmiornica prosto z morza

Sztukę przyrządzania ryb i owoców morza Grecy opanowali już w starożytności. Bardzo popularne są tu dorady, okonie, leszcze i pstrągi, a także makrele, sardynki i sardele. Warto spróbować małży z małych zatoczek wokół Tracji i Chalkidiki. Ale sztandarowym morskim daniem Grecji jest grillowana i duszona ośmiornica podawana w każdej części kraju (dostępna też w sklepowych zamrażarkach). Na wyspie Lesbos, w malowniczym miasteczku Molivos, złowione ośmiornice często suszy się na sznurach w słońcu.

Grecja i frytki z greckimi ziołami Grecja i frytki z greckimi ziołami fot. Shutterstock

Zioła nawet do frytek

Zioła nawet do frytek

Gdy jedzie się przez Kefalonię, można oszaleć od zapachów. Grecka kuchnia stosuje głównie zioła suszone - ukochane tu oregano, cząber, tymianek, miętę. W sklepach dostaniecie je często w ozdobnie zapakowanych zestawach (świetne na prezenty!). Warto przywieźć też tisane, czyli ziołowy balsam do ust. Ruszcie na półwysep Paliki. W okolicach Lixouri znajduje się najpiękniejsza plaża Xi. A dookoła cudownie pachnie.

Komentarze (10)
Gdyby o wakacjach decydowały kubki smakowe... 9 wielkich greckich przysmaków i najlepsze miejsca w Grecji, by ich spróbować
Zaloguj się lub komentuj jako gość
  • alex2222

    Oceniono 20 razy 20

    "Kupujcie oliwę extra virgin, a nie pomace (inaczej sansa) - ta ostatnia jest robiona z wytłoków winogronowych"
    Hmm...oliwa z winogron?Dziwne...ale może nie znam się tak jak autor artykułu...

  • Gość: Robert

    Oceniono 7 razy 7

    Ośmiornice suszy się rownież na Krecie, Zakynthos, Thassos i pewnie każdej greckiej wyspie.
    Molivos jak najbardziej urocze jest 😀

  • Krzysztof Matys

    Oceniono 9 razy 5

    Mój ulubiony temat :) Kuchnia na Krecie jest naprawdę warta uznania. I uważana za jedną z najzdrowszych na świecie! Ale trzeba korzystać z lokalnych tawern, wyjść poza hotelowe all inclusive: krzysztofmatys.blog.onet.pl/2010/06/09/kretenskie-smaki/

  • Gość: chisme

    Oceniono 3 razy 3

    "20 greckich regionów produkuje wina A.O.C., czyli z certyfikatem najwyższej jakości". H, ha. No jasne. A.O.C. mówi tylko o tym skąd produkt pochodzi, ale nie jest gwarancją jakości.

  • Gość: turysta

    Oceniono 1 raz 1

    Ta jasne, do jakiejkolwiek tawerny nie poszliśmy, karta dań zawierała głównie grillowane mięcho. Nie zapominajmy o "pita gyros" - koniecznie z przesolonymi frytkami w środku. Może na wyspach jest inaczej...

  • Gość: Artur

    Oceniono 2 razy 0

    W miescie Chania na Krecie znajduje sie niewielka, ale klimatyczna tawerna - "Strata". Niewygorowane ceny (ok 30 euro za dwudaniowy obiad i butelke wina dla 2 osob), swietna obsluga i niezapomniane smaki. Szczegolnie Mousaka i Wolowina zapiekana z serem i czosnkiem. Cos pieknego, polecam!

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX