Są słodkie i słynne. Rozpoznasz ciasto po jednym kawałku?

1 / 11

Na początek - proste, pyszne i polskie. Ciasto widoczne na zdjęciu to oczywiście:

2 / 11

To jeden z najsłynniejszych włoskich deserów. Nie da się go pomylić z żadnym innym. Chodzi o:

3 / 11

Ten słynny tort z bitą śmietaną, wiśniami i czekoladą jest najpopularniejszym niemieckim ciastem. Na zdjęciu kusi:

4 / 11

To słowackie ciasto jest jedyne w swoim rodzaju, bo grillowane. Jeśli chcielibyście go spróbować, powinniście poprosić o:

5 / 11

I znowu prawdziwa gwiazda w świecie deserów - bezowy torcik z... Australii i Nowej Zelandii. Nazwa nie wskazuje na pochodzenie, bo brzmi:

6 / 11

Turecki przysmak ze zdjęcia, często spotykany też w Polsce (za sprawą barów z kebabami), to:

7 / 11

Francuska tarta nadziewana jabłkami, którą robi się 'na odwrót' - najpierw układając jabłka, a dopiero na nich ciasto - nazywa się:

8 / 11

Ten niezwykle wymagający czekoladowy tort wziął nazwę od imienia swego twórcy. Chodzi o:

9 / 11

Znakiem rozpoznawczym tego tatarskiego wypieku są sople ze skapującego w czasie pieczenia ciasta. Zajadamy się nim też na Podlasiu. Na zdjęciu jest zdecydowanie za mały kawałek:

10 / 11

Widoczna na zdjęciu babka, pieczona we Włoszech na Boże Narodzenie, nazywa się:

11 / 11

I na koniec - kolejne świąteczne ciasto, ale tym razem z Paryża. Podczas jedzenia trzeba uważać na zęby, bo w środku można trafić na porcelanową figurkę. Mowa o cieście: